Морското чудовище Мауизавъра

Mauisaurus ("Maui reptile") - Мауизаврите са от рода на Плезиозавъра и са живели през късната креда преди около 80 или 69 милиона години в Нова Зеландия. Бил е най-големият плезиозавър и може би  най-голямото морско чудовище в териториалните води на Нова Зеландия.
Мауизавъра хасти (Mauisaurus haasti) е единствения известен вид от рода. Шепа екземпляри са открити въпреки, че само няколко са добре запазени и най-вече завършени. Единствения друг установен екземпляр е  Новозеландския плезиозавър Тиранозавъра Кейси но  няма връзка като пряк роднина на Мауизавъра.
Морското създание е имало 68 шийни прешлена и се отличава с един от най-дългите вратове при плезиозаврите. Мауизавъра е достигал над 8 метра (26 фута) дължина въпреки, че реално размера му е оценен на 20 метра (66 фута).
Подобно да другите плезиозаври и той е имал дълго и тънко тяло с многобройни прешлени, което позволява гъвкаво движение.
  Мауизавъра притежава две групи от големи плавници, те са му служели за развиване на  високи скорости при плуване, а също е възможно и да са му помагали да се придвижва върху крайбрежните ивици за кратко време.
Мауизавъра е месояден с остри назъбени зъби за лов на големи риби или калмари.
История на откриването
Всички екземпляри са били открити в Южния остров на Нова Зеландия близо до Кентърбъри. Като цяло около седем Мауизавъра са открити в района на река Уайпара (Waipara). Мауизавъра гарднери (Mauisaurus gardneri) е описан през 1877 г., но по-късно бе установено, че е отделно от Мауизавъра хасти. Мауизавъра получава името си от митологичния полубог Мауи , като в легендата се разказва че е извадил Нова Зеландия от морското дъно с помощта на рибарска кука създавайки днешната страна.
Буквално Мауизавъра означава "Мауи влечуго".Създанието получава научното си име от първия си откривател Джулиъс Хаст ( Julius Haast), който намира първия фосил през 1870 г. Но пробите са описани едва през 1874 г.
На 1 октомври 1993 г. Е пусната марка с лика на Морския хищник :)

 
Превод: А.Христева
 Оригинал: https://en.wikipedia.org/wiki/Mauisaurus
Снимка: vignette3.wikia.nocookie.net

Коментари

Популярни публикации