Доказателства за съществуването на духове I-ва част

Доказателства за съществуването на духове

Призраци и ловци на духове


Реалност ли са призраците ? Хората са си задавали този въпрос в продължение на хиляди години. Но въпреки широко разпространените наблюдения и истории, датиращи през хилядолетията ние все още нямаме окончателно доказателство, че действително съществуват духове.
Вярващите казват скептиците са слепи за доказателствата, които са точно пред тях. Те още твърдят, че за  паранормалните данни има разумно обяснение, а тези които преследват духове   просто се заблуждават, че е истина.

Кой е прав, кой греши, и къде е доказателството?

Има много доказателства събрани през последните десет години и така по голямата част за тях идва от паранормални изследователи.
Това са хора , които прекарват времето си на обитавани места с редица оборудване за улавяне на странни привидения като се надяват, че това ще им помогне да потвърдят или дори да общуват с духове.
Много от тях са на разположение с предварителна уговорка и с радост биха ви помогнали. Ако имате причина да смятате, че къщата ви е обитавана винаги можете да им се обадите.

Паранормални разследвания

Когато чуете думите паранормални разследвания веднага се сещате за филма „Ловци на духове“, но по-добър пример ще бъде отборът  парапсихолози  от филма Полтъргайст.

Ловците на духове се появиха през есента на 2004 г. През първите няколко месеца те успяха да съберат някои невероятни материали от доказателства.Подобни изследователски организации започнаха да никнат като гъби в страната, както и новата мания по паранормалното.

 След това Ghost Adventures  дебютира през 2007 година с документалния си филм „Ghost Adventures: The Beginning „. Този филм е базиран  на  две от най-скандално известните данни за паранормални доказателства регистрирани някога.
 Привидение на цяло тяло прекосяващо стая и тухла която левитира.

Скоро след тях се появиха още предавания свързани с призраците и всяко едно от тях имаше своя гледна точка за случаите.
Някой от разследващите се заеха да съберат колкото може повече неоспорими доказателства, използвайки интересни методи за улавяне на духове.
Но всички те имат едно общо нещо и един голям проблем: Дават ги по телевизията.
Колкото и да искаме да се доверим  в почтеността на хората, които са отдадени на работата си  дяволски трудно е  да се повярва напълно в  нещо, което се излъчва по телевизията.
Нищо лично но това ни кара да сме подозрителни към всички тези разкрития.
Въпреки това събирането на факти и доказателства е интересно, затова нека хвърлим по един поглед към различните видове полу-научни сведения и доказателства събрани в тази статия.

Снимки на Призраци

Снимки на призраци съществуват  толкова дълго колкото  и самата фотография.
Дори и духът на Ейбрахам Линкълн е бил заснет  със съпругата си като тази снимка става много популярна. През последните години са се появили някои забележителни фотографии от известни обитавани от духове места, като Източния щатски затвор и санаториума „ Waverly Hill“.
Но трудно е да се повярва , че снимките на привиденията са истински, както и тези на Браун дамата от „Raynham Hall“ и дори снимката на Линклън се смятат за фалшифицирани.
В днешно време  е още по-трудно да се разграничи реалната от фалшивата снимка.
Проблемът , е че почти всеки който има компютър може да редактира изображение, а някои хора са толкова добри в това, че никои експерт не успява да различи измамната снимка.
Но това означава ли че ние напълно отхвърляме фотографските доказателства за паранормалното? Не задължително, но все пак проверете източника.

Много малко са снимките на цели тела или частични привидения, така че повечето фотоси са на изпарения, мъгли, тъмни форми и кълба от светлина. Атмосферни аномалии , прах, насекоми, осветителни условия и състояния на камерата може да повлияе на снимката.
Понякога се случва така , че изследователите на паранормална активност виждат само това което им се иска да има като става дума за светли петна в снимките или малки кълба, които всъщност могат да са малки частици прах. Според някой търсачи няма разумно обяснение за внезапната поява на мъгла.
За съжаление от научна гледна точка има много малко основание да се разчита на снимки с привидения заради условията и деликатността на фото техниката. Поради тази причина, с изключение на много редки случай снимките се считат за инсценирани а, разликата е много ясна за човешкото око.
Снимките с привидения в най-добрия случай се считат за част от пъзела на загадката а  не като реално доказателство.

Видео доказателство за паранормалното

Цифрови видео камери, нощно виждане и термална обработка е всичко което използват изследователите, за да уловят духове в действие. С течение на годините се показва, (както споменахме по горе ловци на призраци базирани около дейностите на Атлантическото паранормално общество и Ghost Adventures (The Ghost Adventures Crew) че са заловили някои невероятни доказателства. Призрачни видения, тъмни силуети, обекти който се движат сами, а дори и странният гремлин (като дух с качулка) са били уловени от изследователите в Източния Държавен Затвор, и са изключително завладяващи откъси от кадри.
Но погледнато научно отново оставаме с „празна шапка“
Подобно на снимките, има огромни проблеми с валидирането на всички видео доказателства.
Въпреки че изследователите правят всичко възможно, за да разкрият каквито и да е естествени обяснения, все още могат да възникнат грешки.
От друга страна видеоклипът може да бъде редактиран и фалшифициран. А в YouTube е пълно с домашни клипове на предполагаеми призраци, създадени единствено с цел измама или често за забавление.
Но поне видеото предлага известна перспектива, която липсва в фотографията.
С видеото можем да видим не само видението, но и това, което се случва преди и след появата на духовете, и дори да чуем звуци или гласове идващи от привиденията но за тази цел разследващия трябва да разполага с добро аудио оборудване и няколко камери за да може да се наблюдава цялото място.
И така, какво правим от купищата видеозаписи, събрани от тези паранормални разследвания?
Може би тези момчета наистина заснемат кадри от действителни видения, и ако случаят е такъв, тогава това видео трябва да се разглежда като едно от най-разтърсващите доказателства за паранормалното, което някога е било откривано.
В най-лошия случай всички ние сме били измамени от телевизионни продуценти, които само искат да покажат интересно шоу, без да обръщат внимание на целостта на следователите или  областта на паранормалните изследвания.

Следва продължение....

Превод : А.Христева 
Оригинал на Английски : exemplore.com/paranormal/Do-Ghosts-Exist-Evidence

Коментари

Популярни публикации